poniedziałek, 25 września 2017

Czekoladowo-kokosowe babeczki z mleka skondensowanego (bez mąki)






Babeczki są przeeepyszne, a ich zapach po prostu... obłędny.
Uwierzcie, że nie sposób się oprzeć takiemu wilgotnemu i aromatycznemu ciastku, więc od razu Wam radzę - proporcje zwiększcie kilkakrotnie!
Polecam.

(około 6 sztuk)
1 jajko
125g mleka skondensowanego słodzonego
1/4 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki kakao (u mnie z eSłoneczko

Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować.
(Masa będzie dość rzadka, ale taka musi być.)
Formę do muffinek wypełnić ciastem (do 3/4 pojemności wgłębień).
(Ja piekłam ciastka dodatkowo w silikonowych foremkach, gdyż papierowe papilotki nie sprawdzą się - masa jest zbyt płynna.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy dopiero po ostygnięciu
(Babeczki można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną, lukrem lub dowolną polewą.)