środa, 27 września 2017

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym



Przepis autorski (mój).
Mąka konopna jest baaardzo zdrowa, lecz wypieki z niej nie zawsze wyglądają efektownie...
Dlatego nie robiłam ciastek, które wyglądem przypominałyby nieapetyczną breję - pomimo, że byłyby smaczne.
Udało mi się?
A poza tym ciasteczka wyszły przepyszne, kruche, lekko orzechowe i... kusząco pachnące.
Z ciekawostek dodam, że mąka konopna powstaje z nasion konopi siewnej - zaliczanych do super żywności.
Nasiona te posiadają liczne właściwości prozdrowotne (korzystnie wpływają też na elastyczność naczyń krwionośnych, poprawiają krążenie krwi, obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serc). 
Ponadto nasiona konopi to bogactwo witamin i składników mineralnych: witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. 
Są też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
To kto się skusi na takie ciasteczko?

(10-11 sporych sztuk) (*)
100g masła/margaryny
 1 żółtko
Wierzch:
1 białko
1 łyżka cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
30g pistacji solonych (waga w łupinkach)

Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut.
Ziarna konopi podprażyć na suchej patelni, a następnie wraz pistacjami zmielić na drobno.
Białko ubić na sztywną pianę.
Pod koniec miksowania dodać puder i na samym końcu łyżką wmieszać pistacje z ziarnami konopi.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć (z niewielkimi odstępami) na blasze wyłożonej papierem.
W każdym z nich zrobić dziurki (za pomocą widelca lub wykałaczki), a wierzch równomiernie posmarować masą konopno-pistacjową.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.

(*) Robiłam ciastka o wymiarach 7 x 7 cm - dość spore. 
 
Mąkę konopną, nasiona, pistacje oraz cukier trzcinowy pochodzą od Radix-Bis - producenta naturalnej żywności.