sobota, 23 września 2017

Ciastka kokosowo-kukurydziane z suszonymi wiśniami (bez glutenu)





  Przepis autorski (mój).
 Ciasteczka są pyszne, dość syte i obłędnieee... pachną!
Wiśnie nadają im wyrazistego smaku oraz sprawiają, że wyglądają bardziej kusząco i uroczo.
Idealnie sprawdzą się jako bezglutenowa przekąska oraz zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.
Polecam!
 
(u mnie 6 dużych i 5 mniejszych sztuk)
50g wiórek kokosowych
50 ml oleju
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego lub większe.
(Ja robiłam o różnych wielkościach.)
Kuleczki należy spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka wiśni.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.

Mąkę kukurydzianą, cukier i mleczko kokosowe, sól z algami morskimi oraz suszone wiśnie  pochodzą od Radix-Bis - producenta naturalnej żywności.