wtorek, 19 września 2017

Ciasteczka mocno kakaowe z malinami i orzechami nerkowca




  Przepis autorski (mój).
Ciastka nie tylko wyglądają... kusząco, ale są też niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu.
Samo ciasto przypomina czekoladowego, tylko że bardziej kruchego murzynka.
Do tego maliny oraz orzechy nerkowca!
Zapewniam, że to połączenie jest rewelacyjne, bo kto się oprze słodkiemu ciasteczku, które łączy w sobie gorzkie kakao, kwaskowate maliny i chrupiące orzeszki?
Koniecznie spróbujcie!

(około 12 sztuk)
100g masła/margaryny
150g cukru
1 jajko
2-3 łyżki mleka
180g mąki pszennej
30g kakao (ciemnego, bez cukru; u mnie z eSłoneczko)
  1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 szczypta soli
Dodatkowo:
10g suszonych malin (mogą być świeże)

Masło z cukrem utrzeć do puszystości.
Nadal miksując - połączyć z jajkiem, a następnie z mlekiem, mąką, kakao, solą oraz proszkiem do pieczenia.
(Można też wszystkie składniki szybko zagnieść - ciastka będą mniej lżejsze.)
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka malin i połówek orzechów.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 17 minut w 170-180 stopniach.
Po wyjęciu z piecyka - chwilę odczekać i przełożyć na kratkę - do całkowitego ostudzenia.
 (Ciastka początkowo będą delikatne, ale później stwardnieją.)
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.