wtorek, 12 września 2017

Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym





 Przepis autorski (mój).
Uwielbiam te ciasteczka, ponieważ mają ciekawy smak i jednym słowem są pyyyszne.
Mąka i płatki kasztanowe nadają im orzechowego posmaku, a aloes - charakteru.
Cukier z melasą też nie jest obojętny!
Uwierzcie, że takie połączenie jest rewelacyjne i zdrowe (pomijając masło).
Ciastka są delikatnie chrupiące i posiadają lekko miękkie wnętrze.
(Nie należą do typu tych kruchych.)
Polecam!

(około 14 sztuk)
100g masła/margaryny
80g cukru trzcinowego (u mnie cukier złocisty z melasą)
1 jajko
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:

  Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu do ciasta wmieszać płatki kasztanowe oraz kawałki aloesu kandyzowanego.
(Aloes dodatkowo pokroiłam na mniejsze części.)
Z masy uformować kulki nie co mniejsze od orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mąkę, płatki kasztanowe, aloes oraz cukier złocisty z melasą pochodzą od Radix-Bis - producenta naturalnej żywności.