piątek, 11 sierpnia 2017

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym



 


Chyba uwielbiam wszystkie zupy o konsystencji kremu.
Tym razem polecam Wam pyszny krem z cukinii - z dodatkiem serka topionego.
Smakuje rewelacyjnie, jest lekki, a jednocześnie syty i bardzo tani, gdyż mamy jeszcze sezon na cukinię.
Koniecznie spróbujcie!

2 cukinie (średnie)
2 ziemniaki (średnie)
1 cebula (duża)
1-2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu warzywnego (1 szklanka = 250 ml)
2-3 łyżki klarowanego masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Dodatkowo:
100-150g serka topionego (u mnie ze szczypiorkiem MSM Mońki)

 Cukinię (jeśli młoda - ze skórką) należy pokroić w kostkę.
(Starsze obrać i usunąć z nich pestki.)
W rondelku roztopić masło, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki.
Warzywa delikatnie posolić, chwilkę podsmażyć - aż odrobinę zmiękną i połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz cukinią.
Wszystko razem wymieszać, poddusić 1-2 minuty i zalać bulionem.
Zupę gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut.
Na końcu wmieszać kawałki serka topionego (powinien być dokładnie rozpuszczony).
Całość zblendować na jednolity krem i doprawić do smaku (solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej).
Po nalaniu do miseczek/talerzy można posypać natką pietruszki i ewentualnie podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.