czwartek, 3 sierpnia 2017

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką





Przepis autorski (mój).
  Uwielbiam tarty - te wytrawne i na słodko....
Pychota!
  Tu przedstawiam Wam bardzo prostą propozycję z mnóstwem sera, z szynką i delikatną roszponką.
Można ją uznać za szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. 
Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu.
 Pominę opisywanie kuszącego zapachu, który towarzyszy podczas jej pieczenia - sami sprawdźcie.
Polecam!

Tu znajdziecie inne przepisy na tarty - klik.
(Forma o średnicy około 28-30 cm)
Ciasto:
200g mąki pszennej
150g masła 

 1 jajko
1 szczypta soli
 Farsz:
 250g szynki
150g żółtego sera
1 cebula
1 garść roszponki
2 jajka
200 ml śmietany 18% (u mnie gęsta)

sól, pieprz
Opcjonalnie:
żółty ser do posypania wierzchu
Ponadto:
 olej do smażenia

Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
(Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
W międzyczasie przygotować farsz.
  Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
Dodać cebulę z szynką uprzednio pokrojoną w kostkę i roszopnkę.
Całość wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
Nadzienie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika.
Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
  Wierzch gotowej tarty można posypać dodatkową porcją sera.

Czasami zagniecionym ciastem od razu wylepiam formę do tarty i porządnie chłodzę w lodówce.