piątek, 18 sierpnia 2017

Śmietanowiec z galaretkami








 Ciasto to jest znane pod różnymi nazwami (śmietanowiec, galaretkowiec) i różnie jest robione.
Niektórzy preferują śmietanę 18%, inni kremówkę lub mleko.
Mimo wszystko każda wersja wygląda podobnie i baaardzo apetycznie.
Ja swoje ciasto nazywam śmietanowcem i robię ze śmietany 18-22% - w zależności jaką mam pod ręką.
Deser jest przepyszny i zawsze szybko znika!
Polecam!

(Tortownica o średnicy 24-26 cm)
 Masa śmietanowa:
800 ml śmietany 18-22%
1 szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
200 ml wody
5 łyżeczek żelatyny (płaskich)
Dodatkowo:
3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa, cytrynowa i truskawkowa - Emix)
Ponadto:
biszkopty do wyłożenia dna  

Przygotować galaretki (najlepiej dzień wcześniej). 
 Galaretki osobno rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do płaskich naczyń/pojemników.
 Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygły, a następnie pokroić w kostkę.
Przygotować masę śmietanową.
Żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
Śmietanę z pudrem ubić do puszystości i dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Na końcu do masy delikatnie wmieszać pokrojone galaretki.
Całość przełożyć do formy uprzednio wyłożonej biszkoptami i schłodzić w lodówce.