niedziela, 13 sierpnia 2017

Pudding ryżowo-kokosowy z bananem i konfiturą morelowo-ananasową






Przepis autorski (mój).
 Uwielbiam takie ryżowe desery, które rewelacyjnie smakują i dodatkowo sycą.
Prezentowany pudding jest kremowy, delikatny, kuszący zapachem i zapewne oczaruje niejedną osobę!
Niby nic skomplikowanego, ale dzięki dodatkom - całość nabiera wyjątkowego charakteru, a banan oraz konfitura morelowo-ananasowa to taka przysłowiowa kropka nad "i".
Polecam!

(około 3-4 porcje)
100g ryżu
400 ml mleczka  kokosowego
300 ml mleka (*)
1 szczypta soli
Dodatkowo:
 4 łyżki wiórków kokosowych
  4 łyżki syropu z agawy (wg smaku) (**)
kilka kropel esencji waniliowej (nie aromatu)
Ponadto:
1 banan
Opcjonalnie:
prażone płatki kokosowe
listki mięty

Ryż ugotować w osolonym mleczku kokosowym z dodatkiem mleka i wiórków kokosowych.
(Smaczniejszy jest rozgotowany.)
Całość dosłodzić syropem z agawy, wymieszać z odrobiną esencji waniliowej i przelać do miseczek.
Na każdej porcji ułożyć plasterki banana i ozdobić płatkami kokosowymi oraz listkami mięty.
Deser podawać z konfiturą morelowo-ananasową.

 (*) Ilość mleka należy dostosować do własnych preferencji - w zależności, czy wolimy ryż gęstszy - czy rzadszy.
Ja akurat zrobiłam rzadszy.
 (**) Można użyć miodu, cukru, czy dowolnego syropu.
Należy pamiętać, że ryż podajemy z konfiturą i nie warto go zbytnio przesładzać.
 (***) Konfiturę możecie nabyć na stronie Wesoil - klik.
Jest naprawdę przepyyyszna i idealnie łączy smak moreli oraz ananasa, a poza tym nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków konserwujących.
Reszta została wyjedzona prosto ze słoiczka i... chyba muszę zaopatrzyć się w jej zapas.
A tak nawiasem na stronie Wesoil możecie również nabyć wiele dobrych jakościowo produktów, także i różne ryże.