poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami (jak sernik)




Ciasto smakuje rewelacyjnie i łatwo pomylić je z sernikiem.
Naprawdę bardzo go przypomina!
Dodatkowo jest szybie i proste w przygotowaniu.
Do środka możecie dodać dowolne owoce i użyć mąki pszennej oraz zwykłej kaszy manny.
Moja wersja jest bardziej zdrowa, więc nawet cukier zamieniłam na ksylitol.
Pooolecam!

(Forma o średnicy 18 cm)
Ciasto:
150g mąki orkiszowej (Radix-Bis)
1 jajko 
50g ksylitolu (Radix-Bis)
50g masła
Masa: 
1/2 opakowania/20g/3 łyżki budyniu śmietankowego 
250 mleka 
4 łyżek kaszy manny orkiszowej (Radix-Bis)
4 łyżki ksylitolu (Radix-Bis)
125 ml śmietany 18% 
1 jajko
Dodatkowo:
3 nektarynki 

 Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić w lodówce.
Przygotować masę.
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w reszcie rozmieszać budyń.
Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i wsypać kaszę mannę. 
Całość energicznie mieszając - zagotować i pozostawić do przestudzenia.
W tym czasie nektarynki pokroić w kostkę.
Jajko zmiksować ze śmietaną i stopniowo połączyć z masą bydyniowo-kaszową.
Na końcu wmieszać kawałki owoców.
Zimne ciasto podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4.
Większą częścią wylepić dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
Na spodzie umieścić masę, a następnie zetrzeć pozostałą część ciasta.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach.
 (Posiadam piekarnik gazowy.)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.