czwartek, 24 sierpnia 2017

Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem (3-składnikowa marynata)




Przepis autorski (mój).
Lubię nieskomplikowane potrawy, które zachwycają smakiem - właśnie jak ta łopatka!
Oprócz idealnego smaku jest mięciutka i niezwykle soczysta.
 Sos z czarnym pieprzem nadaje wyrazistego smaku i kuszącego aromatu...
Takie mięso idealnie sprawdzi się na obiad, a po ostudzeniu jako dodatek do pieczywa.
Polecam!

1 kg łopatki (może być dowolne mięso wieprzowe)
Marynata:
1-2 łyżki sosu z czarnym pieprzem (w zależności czy lubicie ostrzejszy smak)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ketchupu

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Powstałą mieszanką posmarować umyte i osuszone mięso.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić minimum na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie łopatkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa.)
Po upieczeniu od razu nie kroić - odczekać 10-15 minut.
(Soki zatrzymają się w mięsie i będzie ono bardziej soczyste.)