wtorek, 1 sierpnia 2017

Ogórki małosolne





 Ogórki małosolne... najlepsze robiła moja mama!
Niestety, ale już nie będę miała szans na ich spróbowanie, więc cieszę się, że mnie nauczyła ich przygotowania i nie tylko.
 Najłatwiej jest użyć gotowej mieszanki do ogórków.
Znajdzie się w niej koper, czosnek, odpowiednie liście itp.
 Jednak najważniejsza jest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka soli.

1-2 kg ogórków
4 ząbki czosnku (dużych)
4 gałązki kopru
kilka liści wiśni
kilka liści czarnej porzeczki
1 liść chrzanu
1 korzeń chrzanu
Zalewa:
2 litry wody
2 łyżki soli (u mnie kamienna do przetworów o'Sole)

Z umytych ogórków poodcinać końcówki.
Ogórki ciasno ułożyć w dużym słoju.
Robić to na przemian z koprem, czosnkiem i pozostałymi dodatkami.
Wodę z solą zagotować, lekko ostudzić, a następnie zalać nią ogórki.
(Najczęściej robi się to po ostudzeniu, lecz zalewając warzywa gorącą zalewą szybciej staną się one gotowe do spożycia.)
Ogórki przycisnąć spodkiem i odstawić na około 2 dni.
(Nie zakręcać pokrywką.)