czwartek, 17 sierpnia 2017

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem








Przepis autorski (mój).
 Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie.
Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. 
Latem to doskonała alternatywa dla kanapek zabieranych na wycieczkę i pyszne urozmaicenie do potraw z grilla.
Keks zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze cieeepły. 
Sezon na kurki jeszcze trwa, więc koniecznie skorzystajcie z przepisu i zachowajcie smak wakacji.
(Zerknijcie na inne przykładowe przepisy na keksy wytrawne: tu - klik i tu - klik.)

(Forma o wymiarach 10,5 x 19,5 cm)
3 jajka
100 ml oliwy/oleju
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 cebula
100g żółtego sera
50g kurek
50g szynki
Ponadto:
olej do smażenia

 Kurki należy podsmażyć 7-8 minut na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać posiekaną cebulę.
Całość oprószyć solą z pieprzem i smażyć do zarumienienia się cebuli.
(Grzyby nie muszą być idealnie miękkie.)
Ser zetrzeć na średnich oczkach tarki, a szynkę pokroić w kostkę.
Jajka zmiksować z olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
 Na końcu do ciasta wmieszać kurki z cebulą, ser i szynkę.
Masę doprawić do smaku i przełożyć do natłuszczonej formy.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.


#MyVictorinox