czwartek, 31 sierpnia 2017

Deser z piernikami, prażonym jabłkiem, bitą śmietaną, bezikami i solonym karmelem






Przepis autorski (mój).
Deser jest przeeepyszny i praktycznie łączy w sobie wszystkie smaki: korzenne pierniki, kwaskowate jabłko z sokiem z cytryny, słodką bitą śmietanę z bezami oraz solony karmel, który wieńczy tą smakowitą całość.
Wszystko to co lubię w jednym pucharku!
Sprawdzi się o każdej porze roku i zapewniam, że znajdzie wielu zwolenników.
Pycha!
Koniecznie spróbujcie i pomóżcie mi wymyślić dla niego nazwę! 

Przepis bierze udział w konkursie: "Przepis na Kopernika" (http://konkurs.kopernik.com.pl).
#przepisnakopernika

(1 porcja)
3 ulubione pierniki Kopernik
1 kwaśne jabłko + 1 łyżeczka cukru 
50 ml bitej śmietany 
2 beziki (pyszne są domowe - klik)
sok z cytryny

Obrane jabłka pokroić w większą kostkę i wraz z cukrem poddusić na patelni lub niewielkim garnuszku.
Następnie na dnie pucharka ułożyć kawałki pierników i kolejno prażone jabłka oraz bitą śmietanę.
 Całość polać solonym karmelem, skropić sokiem z cytryny i posypać pokruszonym bezikiem, drugi ułożyć jako dekorację na wierzchu deseru.

(*) Przepis na solony karmel podawałam tu - klik.
Powtórzę...

200g cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16g)
50 ml wody
200 ml śmietanki 30%
100g masła
1/2 łyżeczki soli
Cukry połączyć z wodą i podgrzewać w garnuszku do momentu, aż zrobi się złocisty lukier.
(Podczas gotowania nie mieszać!)
Następnie garnuszek zdjąć z ognia i mieszając - dodać śmietankę, masło oraz sól.
Całość ponownie postawić na ogień i energicznie wymieszać (do uzyskania gładkiej i jednolitej masy).
Karmel można przechowywać do 3 tygodni (w suchym i chłodnym miejscu).
(Jeśli jest taka potrzeba - podgrzać.)