czwartek, 24 sierpnia 2017

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z białą czekoladą (bezglutenowe)





Przepis autorski (mój).
Ciasteczka smakują przepysznie i już podczas mieszania składników... kuuusząco pachną!
Są delikatnie chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku.
Dodatkowo bardzo sycą i nadają się dla osób na diecie bezglutenowej - wtedy należy pamiętać o dodaniu czekolady bez glutenu.
Koniecznie spróbujcie!

(około 9-10 sztuk)
 1/2 szklanki mąki migdałowej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 jajko (duże)
 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego; u mnie Woj-Len)
 5 łyżek mleka
 4 łyżki ksylitolu
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo: 
  90g białej czekolady/czekoladowych groszków (bez glutenu)
 
W misce dokładnie wymieszać mąkę migdałową, kokosową, ksylitol, sól oraz sodę oczyszczoną.
Dodać jajko, mleko i olej kokosowy.
Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (*).
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach.
 (Powinny być delikatnie zapieczone.)

(*) Użyłam papieru Stella, który idealnie sprawdza się nie tylko przy pieczeniu ciasteczek, ale też doskonale sprawdza się w przypadku różnych ciast, pizzy, pasztetów, czy np. frytek - bez konieczności natłuszczania blach.
Jest dwustronnie powlekany silikonem, dzięki czemu zapobiega przywieraniu ciasta oraz kruszeniu się wypieków podczas ich wyjmowania z formy.
Można też nim przykryć pieczone potrawy, co zabezpiecza je przed nadmiernym zarumienieniem się od góry.
 Nadaje się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych oraz przy zamrażaniu żywności.