piątek, 25 sierpnia 2017

Bezglutenowe placki z tofu pomidorowego





 Przepis autorski (mój).
Lubię przyrządzać różne potrawy z tofu, więc te placuszki od razu zapowiadały się na hit śniadaniowy i nie tylko.
Są proste w przygotowaniu i sycą.
Możecie użyć dowolnego tofu i/lub mąki pszennej - tym samym tworząc wersję wytrawną, na słodko, z glutenem bądź bez.
Koniecznie spróbujcie!

(około 8 sztuk)
1 słoiczek tofu pomidorowego (175g; użyłam z eSłoneczka)
1 jajko
50 ml mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej (płaskie)
sól
Dodatkowo:
olej/masło do smażenia

Jajko roztrzepać z mlekiem, połączyć z tofu i na końcu dodać mąkę kukurydzianą.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, a następnie odstawić na 2-3 minuty.
Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(U mnie 1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
(Ostrożnie przewracać, gdyż na początku są delikatne.)