czwartek, 20 lipca 2017

Zupa z kurek (kurkowa) z ziemniakami i koperkiem



W sezonie kurkowym - zupa ta to częsty gość na moim stole!
Mój mąż ją uwielbia, więc tylko donosi mi grzyby.
Zawsze mam mnóstwo różnych pomysłów na ich wykorzystanie, ale najczęściej... lądują w zupie.
Cóż, ten smak, aromat i mnóstwo koperku...
Pycha!

mięso/koście na wywar
300g świeżych kurek
4-5 ziemniaków (niewielkich)
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula

1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
  3 listki laurowe
  4-5 ziaren ziela angielskiego

majeranek
 przyprawa rosołowa
sól, pieprz
Dodatkowo:
 śmietana
 1 pęczek świeżego koperku

Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i przyprawy rosołowej.
 Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i selera, a po 10 minutach ziemniaki.
Cebulę zeszklić na maśle, chwilkę podsmażyć z
drobno posiekanym czosnkiem i połączyć z kurkami (większe pokroić).
Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z grzybów płyn całkowicie odparuje.
Cebulę z kurkami przełożyć do garnka pod koniec gotowania się zupy i gotować do miękkości grzybów.
Dodać majeranek, śmietanę, wmieszać posiekany koperek i doprawić do smaku.