niedziela, 2 lipca 2017

Tort z truskawkowym kremem maślanym









 Tort ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, nawet osoba początkująca!
(Przepis na sprawdzony biszkopt znajdziecie tu - klik.)
 Dodatkowo świetnie smakuje i zawsze znika ekspresowo.
Wiele osób zawsze pyta mnie czym obsypałam tort...
To świetny i sprawdzony patent mojej mamy - bułka tarta!
A jeśli nie macie pomysłu na udekorowanie Waszego dzieła, wszakże ozdoba tortu to podstawa - koniecznie zajrzyjcie do Cukieterii - klik.
Znajdziecie tam wszystko, a nawet... o wiele więcej!

(Tortownica o średnicy 18 cm) 
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru
75g mąki pszennej (tortowej)
25g szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
250g masła
1/2 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
300-400g truskawek
Nasączenie:
 nalewka truskawkowa + woda
  Dodatkowo na boki i wierzch:
bułka tarta

Upiec biszkopt.
 Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na 3 części.
Przygotować krem.
 Miękkie masło oraz cukier utrzeć do białości.
1/3 masy odłożyć, a do reszty delikatnie wmieszać drobno pokrojone truskawki.
Całość schłodzić w lodówce.
Przygotować nasączenie.
  Nalewkę wymieszać z wodą.
Przygotować posypkę. 
Bułkę tartą zarumienić na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia.
Tort.
 Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem z truskawkami.
 Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy, a następnie równomiernie obsypać bułką tartą.
Tort udekorować wg uznania (*) i schłodzić w lodówce.
 
(*) U mnie m.in. kolorowa posypka cukrowa, srebrne perełki, różowe oraz zielone wiórki czekoladowe.