poniedziałek, 24 lipca 2017

Szyszki z czekoladą






Pewnie każdy z Was zna i uwielbia szyszki z ryżu preparowanego, prawda?
Najczęściej znane są te z krówkami, bądź rozpuszczonymi irysami...
Takie jak robiło się dawniej.
Ja prezentuje wersję z czekoladą, którą można urozmaicić na mnóstwo sposobów.
Przykładowo do swoich pyszności możecie dodać ulubione bakalie, użyć masy o dowolnym smaku, czy przeróżnych produktów preparowanych, niekoniecznie ryżu.
Moja rodzina i znajomi stwierdzili, że są to najlepsze szyszki jakie jedli.
A Wy spróbujecie?
Polecam!

(17-18 sztuk) (*)
400g masy kajmakowej/krówkowej  (1 puszka)
100g ryżu preparowanego (u mnie brązowy Radix-Bis)
50g czekolady białej (**)
50g czekolady mlecznej

Masę z puszki podzielić na 2 równe części i umieścić w małych garnuszkach/rondelkach. 
Do jednej części dodać kawałki białej czekolady, a do drugiej mlecznej. 
Oba garnuszki/rondelki podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - do momentu roztopienia się czekolady.
Czekoladowe masy przelać do oddzielnych miseczek, a następnie do każdej z nich wsypać po 50g ryżu preparowanego i dokładnie wymieszać.
Z oblepionego ryżu uformować (najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi) szyszki lub dowolnej wielkości kulki.
Całość przełożyć na talerz i schłodzić w lodówce.

 (*) Formowałam kulki o wielkości pośredniej pomiędzy piłeczką pingpongową a tenisową.
(**) Pomimo, że dodałam białą i ciemną czekoladę - moje szyszki minimalnie różniły się wyglądem, choć smakiem - tak.
Ich kolor zależy od gatunku składników.
Możecie dodać jeden rodzaj czekolady.