piątek, 7 lipca 2017

Orkiszanka z bananem i masłem migdałowym (owsianka)




Zapewne wiecie, że owsiankę można przygotować na mnóstwo sposobów...
Dzięki temu można jeść ją codziennie i nigdy się nie znudzi!
Ważne, aby została przyrządzona z takimi dodatkami, które każdy z nas najbardziej lubi.
Tym razem płatki owsiane zastąpiłam orkiszowymi, więc stąd ta nazwa - orkiszanka.
Dodatkowo masło migdałowe, kawałek banana i smaczne, pożywne śniadanie mamy w zasięgu ręki!
Taki zastrzyk energii przyda się, aby swój dzień rozpocząć z wigorem.
Tym bardziej dla mnie, gdyż 24 h na dobę muszę zajmować się swoją córeczką.
Lubię migdały, ponieważ oprócz pysznego smaku jako jedyne z orzechów posiadają właściwości alkalizujące, a zakwaszony organizm reaguje przewlekłym zmęczeniem. 
Warto je włączyć do swojej diety - chociażby w postaci mojego ulubionego masła.
Polecam!

(1 porcja)
1/2 szklanki płatków orkiszowych (mogą być owsiane)
2 szklanki mleka
2 łyżki masła migdałowego (polecam Primavika)
miód/syrop
Dodatkowo:
1/2 banana
Opcjonalnie:
płatki migdałowe do posypania

Płatki zalać mlekiem i gotować na niewielkim ogniu - do momentu aż całkowicie wsiąkną mleko.
Następnie należy dodać masło migdałowe, dokładnie wymieszać i dosłodzić według smaku.
Całość przełożyć do miseczki.
Wierzchu obłożyć plasterki banana oraz opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.