wtorek, 4 lipca 2017

Muffiny z brzoskwiniami






Muffinki smakują rewelacyjnie i są łatwe oraz bardzo szybkie w przygotowaniu.
Nie ma takiej opcji, aby nie wyszły!
Zawsze się udają.
Kuszą wilgotnym wnętrzem z kawałkami pysznych brzoskwiń...
Pychaaa!

(8 sztuk)
  1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki mleka
  1/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy Woj-Len)
Dodatkowo:
1-2 brzoskwinie (u mnie 2 średnie)
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania

W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę brzoskwinie (bez skórki).
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek)
.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180-190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Muffiny opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub udekorować według uznania.