czwartek, 27 lipca 2017

Kurczak smażony z cebulą





Bardzo żałuję, że nie zawsze mam czas na bardziej wymyślny obiad, ale taki to urok posiadania malutkiego dziecka...
Córeczka, dom, blog i inne sprawy, nawet nie zawsze noc jest do spania.
Planowałam troszkę innego kurczaka, ale zabrakło możliwości.
Mimo wszystko nie żałuję!
Przygotowanie obiadu nie było pracochłonne, a efekt finalny bardzo smaczny.
Kurczak z cebulą to szybka i nieskomplikowana propozycja na naprawdę pyszne danie.
Mięso kusi zapachem i tą chrupiącą, złocistą skórką!
Polecam.

2 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części)
Przyprawy:
papryka słodka
tymianek
pieprz, sól
Dodatkowo:
1 cebula (duża)
olej do smażenia (u mnie rzepakowy Woj-Len)

Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
(Możecie użyć dowolnych przypraw.)
 Mięso umieścić na patelni - na średnim ogniu z mocno rozgrzanym olejem i zarumienić z każdej strony.
Następnie płomień zmniejszyć, a kurczaka smażyć do miękkości - najlepiej pod przykryciem.
W międzyczasie mięso przewracać i opcjonalnie podlewać niewielką ilością wody, aby się nie przypaliło.
Gotowego kurczaka przełożyć na talerz i na patelni - z tym samym tłuszczem podsmażyć cebulę (*) uprzednio pokrojoną w piórka.
Cebulę należy odrobinę oprószyć solą i pieprzem.
Do miękkiej cebuli dodać kurczaka i delikatnie przemieszać.
 
(*) Cebulę można dodać pod koniec smażenia kurczaka, robię różnie.