sobota, 22 lipca 2017

Kurczak pieczony z marchewką i cebulą o smaku wędzonym






Kurczak pieczony o smaku wędzonym?
Tak, wiem że to dziwnie brzmi, ale jest możliwe.
Taki obiad mogłabym jeść codziennie, więc... dość często robię.
Zresztą z mężem uwielbiamy kurczaka pieczonego w rękawie, gdyż dobrze doprawiony jest pyszny i taki soczysty.
A w tym przepisie sekretem jest sól wędzonkowa.
Można ją dodawać wszędzie tam, gdzie chcemy uzyskać aromat wędzonki. 
Koniecznie spróbujcie!

2-3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części)
Przyprawy:
papryka słodka
pieprz
sól wędzonkowa (zamiast zwykłej; do nabycia w eSłoneczku)
Dodatkowo:
1 cebula
1-2 marchewki

Cebulę pokroić w piórka, a marchew w plasterki.
Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
(Możecie użyć dowolnych przypraw, ale nie zapomnijcie o soli wędzonkowej.)
Mięso z warzywami umieścić w rękawie do pieczenia, a następnie worek szczelnie związać i schować do lodówki minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 230 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Następnie temperaturę obniżyć do 180 i kurczaka piec do miękkości.
(Pod koniec pieczenia worek można przeciąć, aby mięso się zarumieniło.)