środa, 5 lipca 2017

Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego - recenzja


 "Kuchnia toskańska" to książka Piotra Adamczewskiego, którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM.

Kim jest Piotr Adamczewski?

To reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” oraz wielu książek kulinarnych, który świat poznawał za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. 
Pan Piotr gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.


"Kuchnia toskańska" to zbiór apetycznych przepisów na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery, które zostały uzupełnione wyborem smakowitych felietonów. 
 
Autor z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcini, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach…





 Dalsza część książki to smakowite przepisy, który zostały podzielone na poszczególne kategorie:






 Każdy przepis został tak opisany, że nawet początkujący kucharz bez problemu poradzi sobie w przygotowanej danej potrawy.






Dodatkowo apetyczne zdjęcia zachęcają do poznania kuchni toskańskiej i sprawiają, że aż "chce się jeść oczami".







Moje zdanie:

  Przyznam, że książka przypadła mi do gustu...
Jej różnorodność sprawia, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
  Przeglądałam ją naprawdę z wielką przyjemnością!
Dodatkowo zawarte w niej przepisy z kuszącymi zdjęciami - zachęcają do natychmiastowego ich wypróbowania.
Na pewno skorzystam z wielu propozycji.

Polecam!

Dane o książce:

Auror:  Piotr Adamczewski
Liczba tron: 127
Format: 16,5 x 23,5 cm
Oprawa: miękka
Wydawnictwo: RM