środa, 12 lipca 2017

Koperkowo-miętowy chłodnik z czerwonego barszczu





 Przepis autorski (mój).
Chłodnik ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowo smakuje rewelacyjnie i z pewnością gwarantuje ochłodę nawet w najgorętszy dzień lata.
  Wystarczy porządnie go schłodzić i mamy pyszne orzeźwienie! 
 Koniecznie spróbujcie!
Polecam Wam też chłodnik na bulionie, również z dodatkiem rześkiej mięty - klik.

(4 porcje)
  2,5 szklanki jogurtu naturalnego (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki śmietany
1,5 szklanki barszczu czerwonego (polecam Krakus)
1 długi ogórek
  2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
4-5 łyżek posiekanej mięty
 sok z cytryny
 sól, pieprz
Opcjonalnie:
kostki lodu
 
Czosnek i koperek należy drobno posiekać, a ogórka pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Całość doprawić do smaku (sokiem z cytryny oraz solą z pieprzem), a następnie porządnie schłodzić (minimum 2-3 godziny) w lodówce.
Chłodnik można podawać z kostkami lodu.

#krakus
#chlodnik
#sprytnieizdrowo