poniedziałek, 31 lipca 2017

Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków (bez mąki)






Podobne ciasto możecie znaleźć w kuchni Jordanii, z tymże tamto zawiera więcej cukru, wafelki waniliowe i zamiast połowy wiórek - orzechy pekan.
Nie wiem jak tamta, ale moja wersja jest przepyszna, lekko wilgotna i cudooownie pachnąca.
Podczas pieczenia roznosił się kuszący zapach, więc naprawdę ciężko oprzeć się kawałkowi takiego ciasta.
Możecie użyć wafelków o dowolnym smaku nadzienia, do środka dodać czekoladę czy bakalie...
Koniecznie spróbujcie!

(Forma o wymiarach około 9 x 21 cm)
250g wafelków kakaowych (bez polewy)
100g masła
1 szklanka wiórek kokosowych (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
3 jajka

Wafelki należy dokładnie pokruszyć (*).
Masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo połączyć z jajkami.
Do masy dodać wiórki kokosowe i pokruszone wafle.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
 Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
(Gotowe powinno być sprężyste.)

(*) Jeśli nie posiadacie blendera/malaksera to polecam Wam ręczną szatkownicę, która jest do nabycia na stronie Goodest.
Co prawda jej nazwa mówi, że jest przeznaczona do warzyw i owoców, ale dzięki nisko zawieszonym ostrzom - na drobno pokroi też orzechy i zioła.
Z wafelkami również sobie poradziła.
Dodatkowo jest łatwa do demontażu, a wykonane z tworzywa części nadają się do szybkiego zmywania ręcznego jak i w zmywarce.