niedziela, 11 czerwca 2017

Zapiekany pudding z serka wiejskiego







Przepis autorski (mój).
Jakiś czas temu chciałam w nietypowy sposób wykorzystać serek wiejski i o to w taki spontaniczny sposób powstał ten zdrowy przysmak.
Przyznam, że teraz często go robię i polecam, abyście sami spróbowali.
Taki pudding jest nie tylko pyszny, ale również syty, więc idealnie może posłużyć jako zdrowe śniadanie, a nawet jako deser.
Idealny na ciepło i po ostygnięciu.
Przekonałam Was?

(1 porcja)
150g serka wiejskiego
1 jajko (duże)
2 łyżki otrębów (płaskie; u mnie pszenne; mogą być też dowolne płatki)
1 łyżeczka miodu (płynnego)
Dodatkowo polecam:
Ponadto:
np. miód, ulubiony sos lub konfitura (u mnie truskawkowa)

Jajko ubić do puszystości, a następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do kokilki i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Spożywać na ciepło lub po ostudzeniu - z ulubionymi dodatkami.
Polecam posypanie puddingu liofilizowanym rokitnikiem w proszku.

(*)  Jest to proszek wytworzony w 100% z owoców rokitnika, bez sztucznych barwników i konserwantów.
Owoce rokitnika są bogate w witaminę C, a jej zawartość jest często 2-3 razy wyższa w porównaniu z owocami czarnej porzeczki.
Dodatkowo zawierają prawie 200 substancji aktywnie czynnych, w tym także inne witaminy (A, E, F, K, P, B12), flawonoidy, garbniki, antocyjany, makro- i mikroelementy (żelazo, mangan, bor).
Spożywanie owoców rokitnika pozytywnie wpływa na organizm, ponieważ m.in.:
- opóźniają proces starzenia
- wspomagają leczenie chorób układu pokarmowego łagodzą mdłości, bóle brzucha, zgagę
- zapobiegają powstawaniu krwotoków i uszkodzeniom błony śluzowej po chemioterapii
- przeciwdziałają negatywnym skutkom działania promieni rentgenowskich i toksycznemu oddziaływaniu lekarstw
- pomagają przy stanach zapalnych skóry i stawów (gościec)
- przyspieszają gojenie się ran i oparzeń
- wzmacniają ogólną odporność organizmu, szczególnie zaś włosy i skórę.