niedziela, 4 czerwca 2017

Surówka z marchewki z pestkami słonecznika i dereniem kiszonym




Taka surówka jest bardzo prosta, a dodatkowo naprawdę zaskakuje smakiem.
Idealnie komponuje się z każdym obiadem i przyznam, że również szybko znika w wersji solo.
Nie znacie derenia?
Ja też niedawno poznałam i przyznam, że "lepiej późno niż wcale"...
Więcej o dereniu możecie przeczytać tu - klik.
Dodam w skrócie, że owoce tej rośliny bogate są w witaminy, polifenole, kwasy organiczne oraz antocyjany i zawierają również związki mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, magnez, a także żelazo, cynk, miedź i mangan.
W smaku są soczyste, kwaskowate i przypominają oliwki.
Polecam!

3 marchewki
5 łyżek pestek słonecznika
3-4 łyżki derenia kiszonego
natka pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany/jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)

Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, a z owoców derenia usunąć pestki.
Następnie obraną marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem/śmietaną, chrzanem oraz odrobiną natki pietruszki. 
Całość doprawić do smaku.