piątek, 9 czerwca 2017

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów (różne wymiary)





 Jest to jeden z najlepszych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje.
Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada!
Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny.
Polecam!

(Tortownica o średnicy 18 cm) (*)
3 jajka
100g cukru
75g mąki pszennej (tortowej)
25g szklanki mąki ziemniaczanej

(Tortownica o średnicy 22-25 cm) (**)
5 jajek
3/4 szklanki cukru 
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

(Tortownica o średnicy 26 cm) (***)
7 jajek
3/4 szklanki cukru
  1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na odpowiednią ilość części.

1 szklanka = 250 ml
(*) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.
(**) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm.
W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.
(***) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.