wtorek, 27 czerwca 2017

Makaron z brokułem i kurczakiem w sosie śmietanowym i paprykowej nucie



 Przepis autorski (mój).
Na czasochłonne potrawy mogę pozwolić sobie jedynie w weekendy, kiedy mój mąż zajmie się naszym Maleństwem.
A tak... jestem sama z miesięcznym niemowlakiem, do tego lekarze, obowiązki, blog, mało spania...
(Bardzo brakuje mi mamy...)
Jeść trzeba i najlepiej, aby jedzenie to było szybkie w przygotowaniu i smaczne.
 Właśnie takie jest to danie!
Do tego syci, a jednocześnie nadmiernie nie obciąża naszego żołądka.
Płatki papryki nadały całości apetycznego charakteru.
Polecam!

(3 porcje)
300g piersi z kurczaka
200g brokuła
1 cebula (mała)
1 ząbek czosnku
200 ml śmietanki (12-18%)
1-2 łyżki kolorowych płatków papryki (do nabycia tu - klik)
papryka słodka
papryka ostra
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
makaron (około 150-200g; wg gustu; u mnie świderki)

Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę.
Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką, wymieszać i wstawić do lodówki - minimum na 30 minut.
Po tym czasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju.
(Można lekko posolić.)
Dodać kurczaka i całość podsmażyć kilka minut - do momentu aż mięso delikatnie się zarumieni.
W międzyczasie ugotować (w osolonej wodzie) brokuła,
a następnie w tej samej wodzie makaron.
Brokuła przełożyć na patelnię, wymieszać  i zalać śmietanką.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki papryki.
Całość odrobinę poddusić i doprawić do smaku -
ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą z pieprzem.
Na końcu wmieszać makaron.
(Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni lub nałożyć na talerze i polać sosem.)