wtorek, 20 czerwca 2017

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową (wegański)


 Uwielbiam bitą śmietanę przyrządzoną z mleczka kokosowego!
U mnie najczęściej znika w wersji solo, ale jest też doskonałym dodatkiem do wszelkich słodkości, czy napojów (np. do kawy - klik).
Tu postanowiłam ponownie zaprezentować Wam prosty deser, który jest po prostu niesamowity w smaku i dość lekki.
(Inna propozycja tu - klik)
Spróbujecie?

(2 porcje)
Bita śmietana:
1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
 cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)
2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
Dodatkowo:
Opcjonalnie do dekoracji:
prażone chipsy kokosowe

Przygotować bitą śmietanę.
Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
 W szklankach/pucharkach warstwowo i kolejno układać: słomkę ptysiową (przełamaną na pół), bitą śmietanę i ponownie słomkę.
Całość opcjonalnie posypać prażonymi chipsami kokosowymi.
 Deser spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.