piątek, 2 czerwca 2017

Kokosowo-waniliowy deser z budyniu





Przepis autorski (mój).
Lubicie budyń?
Ja wprost uwielbiam, dlatego lubię go urozmaicać i tworzyć "coś z niczego", a prezentowany deser jest przeeepyszny!
Zaręczam, że znika ekspresowo.
Koniecznie sami spróbujcie!

(2 porcje)
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
3 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
1-2 łyżki oleju kokosowego (może być masło)
Ponadto:
prażone chipsy kokosowe do dekoracji (do nabycia w eSłoneczku)

 Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim budyń z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Na końcu wmieszać olej (ew. masło).
Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia i przełożyć do miseczek/pucharków.
Deser udekorować prażonym kokosem.
Spożywać na ciepło, po ostudzeniu lub schłodzeniu.