niedziela, 18 czerwca 2017

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami (szybkie i tanie)







Przepis autorski (mój).
Ostatnio chciałabym, ale nie mam możliwości na długie przebywanie w kuchni.
Priorytet zajmuje moja córeczka...
Albo robię coś "na raty", albo coś prostego i na szybko.
Takie właśnie jest to ciasto - ekspresowe!
A dodatkowo smakuje rewelacyjnie i kusi już podczas pieczenia.
Idealnie sprawdzi się do kubka mleka, herbaty, czy filiżanki kawy.
Koniecznie spróbujcie!

(Tortownica o średnicy 23 cm lub większa) (*)
3 szklanki mąki pszennej (**)
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Dodatkowo:
50g czekolady (użyłam mlecznej z mojej ulubionej Cukieterii)
1 słoik wiśni w syropie (polecam Dagomy) (***)
2 łyżki mąki ziemniaczanej

 Wiśnie odsączyć z syropu i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Żółtka oddzielić od białek. 
Białka ubić na sztywno, a następnie połączyć z cukrem.
Nie przerywając mieszania - dodawać po 1 żółtku i naprzemiennie olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt.
Na końcu wmieszać aromat i posiekaną czekoladę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Do tak przygotowanej blaszki należy przełożyć masę.
Na wierzchu ułożyć owoce.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (do tzw. "suchego patyczka") około 50 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.

(*) Ciasto piekłam w formie o średnicy 23 cm (wyszło dość wysokie), ale można użyć większej blaszki i upiec  pyszny placek.
(**) 1 szklanka = 250 ml.
 (***) Można użyć owoców świeżych, mrożonych lub z syropu.