piątek, 26 maja 2017

Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną






 Przepis autorski (mój).
Muffinki są nie tylko pyszne, ale również uroczo się prezentują.
Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania...?!
Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru.
(Kolor odrobinę wzmocniłam barwnikiem w proszku.)
 Zresztą co ja będę dużo pisać...
Sami spróbujcie!

(8 sztuk)
 1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml)
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 jajko
1/2 szklanki/125 ml mleka
1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len)
Dodatkowo:
50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki, śliwki, berberys, morwa i miechunka - Helio)
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 30-36%
1-2 łyżeczki cukru pudru
różowy barwnik (opcjonalnie)

W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na samym końcu do ciasta wmieszać suszone owoce.
(Większe należy pokroić.)
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek)
.

Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części.
Do jednej z nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika.
Całość naprzemiennie przełożyć do worka cukierniczego.
Muffiny udekorować bitą śmietaną oraz innymi ozdobami.
(Ja użyłam produktów z  mojej ulubionej Cukieterii, m.in. czekoladowego twistera, kolorowego maczku i cukrowych oczek.)