piątek, 5 maja 2017

Najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona



Przy okazji gotowania nóżek na galaretę czasami ugotuję golonki, które potem delikatnie zapiekam w piekarniku.
Tak przyrządzone są niezwykle smaczne i mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach.
Do tego ziemniaczki, ogórek i ulubiona musztarda (polecam Społem Kielce)...
Hmmm... chyba nic więcej nie muszę dodawać?
Polecam!

2 golonki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 ząbki czosnku
 3-4 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
przyprawa uniwersalna

Golonki z warzywami (w całości) i dodatkiem przypraw należy ugotować do miękkości - na niewielkim ogniu.
Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Podpiec kilka-kilkanaście minut w wysokiej temperaturze - do momentu aż skórka będzie lekko rumiana.
(Golonki przed pieczeniem można delikatnie oprószyć ulubionymi przyprawami.)