poniedziałek, 15 maja 2017

Muffiny jogurtowe z melisą







 Przepis autorski (mój).
Muffiny są niezwykle mięciutkie i puszyste, a do tego długo zachowują swoją świeżość!
Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku i doskonale sprawdziła się jako ich urozmaicenie...
Ogólnie jako zioło jest rześka, cytrusowa i zmysłowa.
Luuubię jej aromat!
Koniecznie spróbujcie upiec takie muffiny, a przekonacie się jakie są pyyyszne!

(8 sztuk)
150g mąki pszennej
80g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
190g jogurtu naturalnego
80 ml oleju (u mnie rzepakowy Woj-Len)
Dodatkowo:
3 łyżki posiekanej melisy (świeżej; polecam Baziółka)
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 30-36%
1-2 łyżeczki cukru pudru

W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej oraz jogurt naturalny.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekaną melisę.
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek)
.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

(Mogą delikatnie opaść.)
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i udekorować nią muffiny.
Ciastka można dodatkowo ozdobić listkami melisy i startą skórką z cytryny.