czwartek, 18 maja 2017

Kuleczki cielęce z makaronem i sosem pomidorowo-śmietanowym/Spaghetti z kuleczkami cielęcymi i sosem pomidorowo-śmietanowym



 Rzadko, a nawet bardzo rzadko korzystam z półproduktów, czy nawet pomysłów/przepisów z opakowań...
Jednakże musiałam wypróbować produkty Knorr i wiecie co?
Są naprawdę godne polecenia!
Oczywiście moje kuleczki nie są do końca przygotowane zgodnie z przepisem producenta, ale po prostu już tak mam...
Muszę wszystko choć drobinkę zmienić i dopasować do własnego smaku.
Jednym słowem danie wyszło przeeepyszne!
Polecam!

(4 porcje) 
Kuleczki:
350-400g mięsa mielonego cielęcego (może być też inne)
3 łyżeczki kompozycji przypraw Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym
bazylia
 sól, pieprz
Dodatkowo:
400g pomidorów z puszki/słoika (z sokiem)
1 cebula
75 ml śmietany 12-18%
75 ml mleka
Ponadto:
olej

Mięso wymieszać z kompozycją przypraw Knorr i delikatnie doprawić do smaku, a następnie uformować niewielkie kuleczki o wielkości pośredniej między orzechem laskowym a włoskim.
Kuleczki usmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu zeszklić i podrumienić cebulę.
Cebulę dodać do mięsa wraz z pomidorami, śmietaną, mlekiem i pozostałą częścią produktu Knorr.
Całość wymieszać i podgotować (na małym ogniu) około 5-10 minut.
W międzyczasie ugotować makaron.
Gotowy przełożyć do talerzy i polać sosem z kuleczkami mięsnymi.