środa, 10 maja 2017

Jogurt domowy w 10 minut (z mleka zwierzęcego lub roślinnego)






 Pewnie wiele osób sobie teraz pomyśli po co bawić się w robienie jogurtu skoro można iść do sklepu i kupić gotowy...
Sklepowy asortyment jest przecież niezwykle szeroki.
Jednakże zapewniam Was, ze domowy jogurt jest zdecydowanie zdrowszy, smaczniejszy oraz tańszy i z pewnością nie zawiera żadnych konserwantów.
Naprawdę smakuje wyjątkowo.
Dodatkowym plusem jest fakt, że można przyrządzić go z mleka zwierzęcego (np. krowiego, koziego) lub roślinnego (np. kokosowego, sojowego, migdałowego).
To nie jest trudne - wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie szczepy bakterii, znaleźć kilka minut i już.
(Używam szczepów firmy Vivo - Zakwaski Vivo, których jest naprawdę sporo rodzai. Każdy znajdzie coś dla siebie.)

1 l mleka (zwierzęcego - pasteryzowanego 3,2% lub roślinnego)
2-3 łyżki cukru (w przypadku użycia mleka roślinnego, ponieważ nie zawiera ono laktozy, czyli cukru mlekowego i bakterie nie miałyby pożywki do ukwaszenia mleka)

    W mleku roślinnym (nie zwierzęcym) rozpuścić cukier i całość podgrzać do temperatury około 45 stopni (*).
   Następnie należy dodać bakterie i bardzo dokładnie wymieszać.
(Mleko można też wlać do fiolki i rozpuścić bakterie przed ich dodaniem do reszty mleka.)
Mleko przelać do termosu, słoika lub garnka i szczelnie zamknąć.
 (Chodzi o to, aby do środka nie dostawało się powietrze, inaczej jogurt może zostać zanieczyszczony i stracić swój smak.) 
Naczynie odstawić w ciepłe miejsce minimum na 6-8 godzin.
(Można umieścić je w ciepłej wodzie, torebce izotermicznej, pod pierzyną, przy kaloryferze, albo ciepłym miejscu w kuchni. Dzięki temu bakterie uzyskają idealne warunki do namnażania się, nastąpi ścięcie się mleka i powstanie jogurt domowy.)
Po tym czasie jogurt powinien być już gotowy.
Należy przechowywać go w lodówce do 7 dni.

Gotowym jogurtem można zaszczepić kolejną porcję mleka jeszcze 1-2 razy.
 W tym celu należy rozpuścić dwie duże łyżki jogurtu na litr mleka.
Jogurt należy wymieszać z mlekiem - aż do jego rozpuszczenia.
Pozostały proces przygotowania jest taki sam.

(*) Jeżeli nie posiadacie termometru kuchennego to wystarczy połowę mleka zagotować, a resztę porządnie schłodzić w lodówce.
Następnie wszystko razem zmieszać i odczekać 3 minuty.