czwartek, 18 maja 2017

Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi







Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko.
Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik, więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie.
Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą.
Koniecznie sami spróbujcie!
A przepis i troszkę informacji na temat kremówki/napoleonki macie tu - klik.

(Forma o wymiarach 16 x 27 cm)
Krem:
2 budynie waniliowe (bez cukru; u mnie z eSłoneczka)
1/2 szklanki cukru (można nieco mniej)
750 ml mleka
200g masła
Dodatkowo:
około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy; u mnie z Cukry Nyskie)
polewa/sos toffi (polecam Fanex)

Przygotować krem.
 Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
(W trakcie stygnięcia - co jakiś czas przemieszać.)
Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem.
Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową.
Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami.
Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi.
Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania.