piątek, 19 maja 2017

Deser banoffee z lodami (ciasteczka z bananem, lodami, bitą śmietaną i sosem toffi)








Banoffee to przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem.
Łączy w sobie kruche ciasto, puszystą śmietankową masę, banany i sos toffi...
 Ja stworzyłam jego troszkę inną wersję - z lodami, bitą śmietaną i dorzuciłam jeszcze prażone chipsy kokosowe.
Kto się oprze takiemu połączeniu?
Pooolecam!

(1 porcja)
3-4 herbatniki (u mnie z Cukry Nyskie)
1/2 banana (dużego)
2 gałki lodów śmietankowych/waniliowych (polecam Bracia Koral - Lody Jak Dawniej)
sos toffi (domowy lub gotowy) (*)
Dodatkowo (opcjonalnie):
  bita śmietana
prażone chipsy kokosowe (do nabycia w eSłoneczku)

Na dnie pucharków ułożyć pokruszone ciastka, a następnie plasterki bananów. 
Owoce polać sosem toffi i przykryć lodami.
Całość udekorować bitą śmietaną oraz posypać chipsami kokosowymi.

(*) Możecie skorzystać z tego przepisu i pominąć sól - klik.