niedziela, 28 maja 2017

Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje)





Chlebek ten jest niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu.
Naprawdę - zawsze się udaje!
Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy.
( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.)
Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami.
Kto co lubi!
A ocet?
Tak szczerze, to można pominąć, ale imituje on zakwas chlebowy i polecam jego dodanie - nie pożałujecie.
Aha, i jeszcze jedna mała podpowiedź...
Od razu zwiększcie proporcje i upieczcie dwa bochenki, gdyż świetnie się przechowują (*), można też mrozić, a poza tym znikają ekspresowo.

(Forma o wymiarach 16 x 27 cm) 
500g mąki pszennej (u mnie typ 550)
    1 opakowanie drożdży suchych (7g)
    70g płatków błyskawicznych/otrąb (u mnie płatki jaglane)
    3 łyżki nasion/pestek (u mnie pestki słonecznika)
    2 łyżki soli (płaskie)
    1 łyżka cukru (płaska)
    1 łyżeczka octu spirytusowego 10%
    500 ml ciepłej wody

Składniki sypkie połączyć w dużej misce, a następnie wymieszać z ciepłą wodą i octem - najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. 
(Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję i takie ma być.)
Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości - na 30 minut. 
Po tym czasie masę przemieszać i przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. 
Chlebek odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami.
Chleb piec (w rozgrzanym piekarniku - u mnie gazowy) 10 minut w 230 stopniach i przez kolejne 30 minut w temperaturze 220 stopni.
(Należy unikać otwierania piecyka w trakcie pieczenia.)
Po upłynięciu powyższego czasu - chleb zostawić na 5 minut w piekarniku i nie otwierać drzwiczek.
Następnie wyjąć go z blaszki i pozostawić do ostudzenia na metalowej kratce - aby równomiernie odparował
Kroić po upływie minimum godziny.

(*) Do przechowywania pieczywa świetnie nadają się worki lniane.
Ich szeroki wybór znajdziecie na stronie: www.aleworek.pl.
Len stwarza środowisko antybakteryjne, dba o umiarkowaną wilgotność oraz powstrzymuje wysychanie chleba.
Dodatkowo taki worek ślicznie wygląda i przyznam, że może zostać ozdobą niejednej kuchni.
 W sklepie można też nabyć inne produkty lniane.
Koniecznie do niego zajrzyjcie!



 Inspiracja z blogu: Grunt to przepis.

http://aleworek.pl/

https://e-sloneczko.com/