sobota, 8 kwietnia 2017

Omlet biszkoptowo-waniliowy





 
Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i sycący.
Można go podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, dżemem, bitą śmietaną czy różnymi sosami (polecam jagodowy - Fanex, reeewelacja).
Doskonale sprawdzi się na śniadanie oraz jako zaspokojenie ochoty na "coś słodkiego".

(1 duży lub 2 małe)
2 jajka
2-3 łyżki mleka
 1,5 łyżki mąki (płaskiej)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 szczypta soli
Dodatkowo:
masło do smażenia

Mąkę z mlekiem dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem, aby nie było grudek).
Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
Omlety smażyć na rozgrzanym maśle (z obu stron).
(Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.)
 Gotowe omlety podawać z ulubionymi dodatkami.