czwartek, 20 kwietnia 2017

Śledź z jabłkiem i cebulą




W moim domu miłośnikiem śledzi jest mój mąż.
Niestety, ze względu na zdrowie staram się ograniczać rzeczy słone i marynowane, czy surową cebulę.
Jednakże śledź z jabłkiem tak pysznie smakuje, że nawet dla mnie ciężko mu się oprzeć!
Cebula wymieszana z cukrem jest łagodna i świetnie komponuje się z całością.
To sprawdzony przepis, który w mojej rodzinie gości od baaardzo dawna.
Polecam.

300g filetów śledziowych (*)
3 jabłka
3 cebule
1-2 łyżki cukru
majonez
pieprz

Filety śledziowe wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule posiekać (niezbyt drobno), wymieszać z cukrem i odstawić na kilkanaście minut.
Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobniutko pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą pieprzu.

(*) Przeważnie używam śledzi solonych, lecz tym razem były to filety z olejem wiejskim SEKO, których już nie moczyłam.

"WIELKANOCNE PRZEPISY  SEKO”