wtorek, 18 kwietnia 2017

Sałatka jarzynowa (klasyka)



Tradycyjna i zarazem najlepsza.
Chyba zawsze będzie gościła na naszych stołach.
Sałatka jest doskonałym przykładem, ze klasyka jest ponadczasowa! 
 Zgadzacie się ze mną?
Ja ją uwielbiam w wersji solo, bez pieczywa, ale ostatnio była rewelacyjną przekąską podaną z chipsami warzywnymi (do nabycia w eSłoneczku).
 
 1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
4 jajka
5-6 średnich ziemniaków
2-3 średnie marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
3-4 ogórki kiszone
1 duże jabłko
1 cebula
1/2 pęczku koperku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
majonez (wg uznania)
musztarda (do smaku)
sól, pieprz


Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i także pokroić w kostkę.
Ogórki i obrane jabłko pokroić jak powyższe składniki.
Cebulę i koperek posiekać.
Wszystko zmieszać z groszkiem i kukurydzą (bez zalewy) oraz majonezem.
Doprawić odrobiną musztardy, solą i pieprzem.