sobota, 15 kwietnia 2017

Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie)







Przepis autorski (mój).
Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej.
Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe.
Nadzienie, to również indywidualny wybór.
Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura.
Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną.
Tu przedstawiam Wam mazurka na kruchym cieście z dodatkiem mąki migdałowej i pysznym czekoladowo-kawowym nadzieniem, które delikatnie się ciągnie.
Przyznam, że tak rewelacyjnie smakuje, że znika już w trakcie przygotowania całości.
Pyszności...
Wszystkie moje mazurki są tu - klik.
Polecam!

(Forma o wymiarach około 14 x 26 cm)
 Ciasto:
200g mąki pszennej
 50 g mąki migdałowej
50g cukru pudru
150g masła (zimnego)
1 jajko
Masa/krem:
20g masła
200 ml śmietanki 30-36%
1-2 łyżki kawy (u mnie o smaku Adwokat - Tommy Cafe)
Moja dekoracja:
ziarna kawy
ozdoby cukrowe (posypka cukrowa oraz baranki i kamyki są do nabycia w Cukieterii)

Przygotować ciasto.
(Najlepiej dzień wcześniej.)
 Wszystkie składniki umieścić na blacie lub w dużej misce, posiekać, a następnie szybko zagnieść.
Powstałym ciastem wylepić formę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (zrobić wysoki brzeg).
Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Piec 20-25 minut - do zarumienienia się - w 180-190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Przygotować masę/krem.
Kremówkę podgrzać w niewielkim rondelku, a następnie dodać kawałki czekolady oraz masło.
Całość podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu masę połączyć z kawą i pozostawić do ostudzenia.
Krem schłodzić w lodówce do momentu, aż lekko zgęstnieje i przelać na upieczony spód.
Ciasto udekorować według uznania i ponownie wstawić do lodówki,  aby nadzienie całkowicie stężało.