niedziela, 2 kwietnia 2017

Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara)





Uwielbiam kurczaka w galarecie, a pewnego dnia mój mąż wpadł na pomysł, że możemy zrobić go sami.
Inspirację znalazłam na blogu Marioli.
Od razu przystąpiliśmy do wspólnej zabawy i dumni z efektu - teraz taka wędlinka często gości w naszym domu.
Najczęściej robię ją w słoikach, bo nie każda butelka nadaje się do gotowania i wolę mieć pewność, że niektóre szkodliwe związki nie przenikają do pożywienia.
Ten domowy wyrób to naprawdę pyszna przekąska, czy dodatek do pieczywa.
Przyznam, że lubię zajadać się nią z waflami ryżowymi/kukurydzianymi i ogórkiem lub pomidorem.

800g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki)
1 puszka marchewki z groszkiem
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 słodkiej papryki w proszku 
1/2 ostrej papryki w proszku
4 łyżki żelatyny (płaskie)
1 szklanka wody
Dodatkowo:
2 słoiki (o łącznej pojemności 1 litra) lub 2 butelki plastikowe (tu 1 oraz 1,5 litrowa) (*)
2 woreczki foliowe (**)

Mięso z kurczaka (uprzednio odebrane od kości) pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z przyprawami, marchewką z groszkiem, żelatyną oraz szklanką wody.
Butelki uciąć na 3/4 wysokości, wyłożyć woreczkami i napełnić farszem - zostawiając około 10 centymetrów od końca (aby było miejsce na galaretkę). 
Wypełnione woreczki zawiązać tak, aby pozostał spory luz w butelce, ponieważ podczas gotowania może się skurczyć. 
(Zamiast butelek z woreczkami można użyć słoików, ale wtedy mięsa nie wyciągnie się ze środka.)
  Następnie w wysokim garnku zagotować wodę i do wrzątku wstawić butelki/słoiki.
Gotować 1 godzinę na małym ogniu.
Po tym czasie całość wyjąć z wody i po ostudzeniu włożyć do lodówki, aby galaretka stężała. 
Minimum po kilku godzinach butelki przeciąć i wyjąć zastygniętą wędlinę.
 Kroić na grubsze plastry.

(*) Zwróćcie uwagę na oznakowanie butelek (umieszczone jest na spodzie), ponieważ niektóre plastiki pod wpływem wysokiej temperatury mogą wytwarzać szkodliwe związki.
(**) Należy użyć woreczków przeznaczonych do żywności i mogących być poddanym działaniu wysokiej temperatury.