piątek, 21 kwietnia 2017

Kukułkówka - likier z kukułek





  Pyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc.
I kto z Was będzie robił?
A tu macie przepis na nalewkę z cukierków fistaszkowych - klik.

 500 ml białej wódki 40%
40 dag cukierków "kukułek"


Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką.
Butelkę zakręcić i potrząchać jej zawartością, a następnie odstawić w widoczne miejsce, aby codziennie (choć nie obowiązkowo) miksturą zamieszać (cukierki całkowicie muszą się rozpuścić).
Teraz test cierpliwości - jak długo butla będzie stała w nienaruszonym stanie? 
Im dłużej tym lepiej.
Kilkuletnia kukułkówka smakuje wyśmienicie, nie czuć w niej alkoholu, a z nóg ścina dość szybko.
Tylko kto da radę tyle czekać przy takich pysznościach w butelce?



 Poprzednie wersje: