poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką (pieczony)



 


Dawno nie piekłam sernika, a miałam ochotę na jakiś szybki, niezbyt wymyślny i prosty w przygotowaniu...
Ten - okazał się wielkim hitem nie tylko wśród rodziny, ale dostałam też zamówienie od kilku znajomych, którzy mieli okazję go spróbować.
Miłe.
Masa jest bardzo delikatna oraz kremowa.
Dodatkowo cudownie pachnie i posiada apetyczny, żółty kolor.
Kokosowy wierzch to przepyszne zwieńczenie całości.
Po prostu obłęd...
Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że ten sernik będzie jednym z Waszych ulubionych!

(Forma o wymiarach około 21,5 x 26 cm)
1 kg mielonego twarogu (użyłam dobrej jakości! z wiaderka)
2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka cukru
2 jajka 
3 żółtka
6 łyżek oleju (u mnie rzepakowy - Woj-len)
1,5 opakowania budyniu waniliowego (*)
kilka kropel aromatu waniliowego
Wierzch:
3 białka
1/2 szklanki cukru
50g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
180g herbatników do wyłożenia spodu

Jajka (całe i żółtka) utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego.
Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem.
Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej herbatnikami. 
Sernik piec (w lekko rozgrzanym piekarniku) przez około 45 minut w 200 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Pod koniec pieczenia przygotować kokosową pierzynkę.
Białka ubić na sztywno.
Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki.
Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę.
Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka.
Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

(*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu. 
W wersji bezglutenowej użyjcie odpowiednich ciastek lub zrezygnujcie ze spodu.
Wtedy idealnie nada się budyń bez glutenu, który bez problemu możecie nabyć w sklepie eSłoneczko.