środa, 19 kwietnia 2017

Kokosowa bita śmietana z chałwą lnianą i owocami liofilizowanymi (wegański deser kokosowy)




 Uwielbiam bitą śmietanę przyrządzoną z mleczka kokosowego!
U mnie najczęściej znika w wersji solo, ale jest też doskonałym dodatkiem do wszelkich słodkości, czy napojów (np. do kawy - klik).
Tu postanowiłam zaprezentować Wam prosty deser, który jest po prostu niesamowity w smaku, a dodatkowo należy do kategorii fit.
Spróbujecie?
 
(2 porcje)
Bita śmietana:
1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
 cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)
2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
Dodatkowo:
 
Bita śmietana.
Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
Bitą śmietanę przełożyć do pucharków i posypać kawałkami chałwy oraz owocami liofilizowanymi.
Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.
 
(*) Tu możecie poczytać o chałwie lnianej - klik, a tu macie mój autorski przepis - klik.