sobota, 1 kwietnia 2017

Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri (bez glutenu)



Przepis autorski (mój).
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremowe serki, a oprócz mascarpone mogłabym zajadać się - capri.
Dlatego często na szybko robię zaprezentowane kluseczki, które są przeeepyszne!
Kuszą swoją delikatnością i migdałowo-kokosowym smakiem.
Dodatkowo je panieruję i obsmażam, ale możecie ten etap pominąć, choć osobiście polecam skorzystanie z całości przepisu.
Musicie koniecznie spróbować!

(około 20 sztuk)
250g serka  capri
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik)
4-5 łyżek mąki migdałowej (płaskich)
4-5 łyżek wiórek kokosowych (płaskich)
Panierka:
2-3 łyżki mąki migdałowej
 2-3 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
sól do osolenia wody
olej kokosowy do smażenia (u mnie Woj-Len)
Ponadto:
ulubione dodatki (np. jogurt naturalny z miodem, owoce sezonowe; u mnie m.in. płatki migdałowe oraz pyszna malina - Natjun)

Serek należy rozgnieść za pomocą widelca, a następnie połączyć z resztą składników.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Kuleczki wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować z 2 minuty - od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
(Ogień powinien być niewielki, aby kluski nie porozpadały się.)
Kluseczki delikatnie wyjąć, odrobinę ostudzić i obtoczyć w wiórkach wymieszanych z mąką migdałową.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym i podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.